2010. december 2., csütörtök

Fondant készítés

Torták bevonására használjuk. Ez egy marcipánt helyettesítő, költségkímélő massza, jól formázható akár a gyurma. Figurák készítésére is kiválóan alkalmas.
Aki esetleg nem ismeri ,ennek egy képlékenyebb változata a mignon sütiken bevonatként mázként biztosan ráismer.Végül is egy cukor máz. Jelen esetben massza.
Összetevők:

60-80 dkg porcukor
9 gramm zselatin
70 ml víz
2 ek méz
50 gramm margarin
2 tk mandula aroma
2 ek étkezési keményítő

A porcukrot minden esetben átszitáljuk! Ettől válik finom jól kidolgozható anyaggá. Már vásárlásnál figyeljünk oda mert kevés kristály nélküli  porcukrot árulnak, az pedig nagyon lerontja a fondant minőségét. Nekem a  sweet family vált be.
Akkor kezdjük is fázisonként...
                                            Szóval a porcukrot átszitáljuk..
Majd kb 40 dekát hagyunk a tálban, a többit félre tesszük egy másik edénybe .
A tál közepébe készítünk kanállal egy mélyedést, s közben hozzádobjuk a két ek keményítőt. Ide kerül majd a forró zselatinos keverék..
              Gőz felett a zselatint  és a vizet összefőzzük, hozzáadjuk a feldarabolt margarint és a mézet.
Ráöntjük  porcukorra , a mélyedésünkbe, majd egyneművé keverjük...
Ekkor szoktam hozzáadni a mandulaaromát,és az ételfestéket, főleg a por állagú festékeket, vagy kakaóport, mert utólag kiszárítja és törni fog. A zselé, gél, vagy paszta állagú festékekkel utólag is lehet színezni azok nem tesznek kárt benne.
 Lassan adagoljuk bele a porcukrot..














Amikor már nem tudjuk, kanállal, fakanállal keverni, kézzel dolgozzuk át a masszánkat.
Vigyázzunk ne legyen kemény mert sokat szilárdul a kötelező kis hűtős pihi során.
Csak addig porcukrozzuk, míg már nem ragad a kezünkhöz.








Kész is van..most megy a hűtöbe pihenni egy kicsit.
Minimum 1-2 órát, de lehetőleg már előző nap el kell készíteni.
Felhasználás előtt újra átdolgozzuk. Étkezési keményítő segítségével ..(mintha liszteznénk a tésztánk nyújtáskor) kinyújtjuk és bevonjuk vele a tortánkat.


Tipp:
A fondant akkor tapad szépen, légmentesen és göröngyök nélkül a tortára, ha előtte kívülről szépen egyenletesen krémmel (tejszínhabbal) elsimítjuk ,és lehetőség szerint hagyjuk dermedésig hűtőben pihenni.

A Fondant készítését Kiskuktától, és Krickytől  tanultam az ő oldalaikon sok szép munkát láthattok, és újabb
rejtelmeket tudhattok meg a fondant készítés fortélyairól.

Remélem kedvet kap az is aki eddig nem próbálta, mert nagyon szép klassz dolgokat lehet belőle készíteni, kicsik és nagyok örömére!!!

2 megjegyzés:

  1. Már csak egy kérdésem lenne.Milyen zselatint használsz??Lapot, vagy port??Köszike!!

    VálaszTörlés
  2. Horváth Rozi étkezési zselatint:)

    VálaszTörlés