Aki esetleg nem ismeri ,ennek egy képlékenyebb változata a mignon sütiken bevonatként mázként biztosan ráismer.Végül is egy cukor máz. Jelen esetben massza.
Összetevők:
60-80 dkg porcukor
9 gramm zselatin
70 ml víz
2 ek méz
50 gramm margarin
2 tk mandula aroma
2 ek étkezési keményítő
A porcukrot minden esetben átszitáljuk! Ettől válik finom jól kidolgozható anyaggá. Már vásárlásnál figyeljünk oda mert kevés kristály nélküli porcukrot árulnak, az pedig nagyon lerontja a fondant minőségét. Nekem a sweet family vált be.
Akkor kezdjük is fázisonként...
Szóval a porcukrot átszitáljuk..
Majd kb 40 dekát hagyunk a tálban, a többit félre tesszük egy másik edénybe .
A tál közepébe készítünk kanállal egy mélyedést, s közben hozzádobjuk a két ek keményítőt. Ide kerül majd a forró zselatinos keverék..
Gőz felett a zselatint és a vizet összefőzzük, hozzáadjuk a feldarabolt margarint és a mézet.Ráöntjük porcukorra , a mélyedésünkbe, majd egyneművé keverjük...
Ekkor szoktam hozzáadni a mandulaaromát,és az ételfestéket, főleg a por állagú festékeket, vagy kakaóport, mert utólag kiszárítja és törni fog. A zselé, gél, vagy paszta állagú festékekkel utólag is lehet színezni azok nem tesznek kárt benne.
Lassan adagoljuk bele a porcukrot..
Amikor már nem tudjuk, kanállal, fakanállal keverni, kézzel dolgozzuk át a masszánkat.
Vigyázzunk ne legyen kemény mert sokat szilárdul a kötelező kis hűtős pihi során.
Csak addig porcukrozzuk, míg már nem ragad a kezünkhöz.
Kész is van..most megy a hűtöbe pihenni egy kicsit.
Minimum 1-2 órát, de lehetőleg már előző nap el kell készíteni.
Felhasználás előtt újra átdolgozzuk. Étkezési keményítő segítségével ..(mintha liszteznénk a tésztánk nyújtáskor) kinyújtjuk és bevonjuk vele a tortánkat.
Tipp:
A fondant akkor tapad szépen, légmentesen és göröngyök nélkül a tortára, ha előtte kívülről szépen egyenletesen krémmel (tejszínhabbal) elsimítjuk ,és lehetőség szerint hagyjuk dermedésig hűtőben pihenni.
A Fondant készítését Kiskuktától, és Krickytől tanultam az ő oldalaikon sok szép munkát láthattok, és újabb
rejtelmeket tudhattok meg a fondant készítés fortélyairól.
Remélem kedvet kap az is aki eddig nem próbálta, mert nagyon szép klassz dolgokat lehet belőle készíteni, kicsik és nagyok örömére!!!
Már csak egy kérdésem lenne.Milyen zselatint használsz??Lapot, vagy port??Köszike!!
VálaszTörlésHorváth Rozi étkezési zselatint:)
VálaszTörlés