2011. szeptember 11., vasárnap

Zserbó


Tésztához:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 db tojás, 2 tojássárgája,3 ek kristálycukor, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, só.

Töltelékhez:
60 dkg dió, 30 dkg cukor, 1 liter baracklekvár, 1 dl rum.

Mázhoz:
5 ek porcukrot, 3 ek forró vizet, 2 ek kakaót, és 5 dkg vajat, gőz fölött felolvasztunk.
Majd hozzáadunk 10-15 dkg csokoládét.


Az élesztőt a tejjel, és a cukorral felfuttatjuk.
Az átszitált lisztet összedolgozzuk a margarinnal, a felvert tojásokkal, pici sóval és az élesztős tejjel.
Három egyenlő részre osztjuk , cipókat formázunk belőle, és kinyújtjuk 3mm vastagságúra.

A diót a porcukorral elkeverjük.
Sütőpapírt teszünk a tepsibe, és rétegezzük ...
Tészta, baracklekvár, rummal meglocsolt dió, kakaópor kb 1-1 ek.
Tűvel megszurkáljuk a rétegeket, és készre sütjük.
Ha kihűlt elkészítjük rá a csokimázat, és pihentetjük egy napot.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, igen szeretjük. Jó régen sütöttem zserbót, nem nagyon kapok diót mostanában.

    VálaszTörlés
  2. Anyum is sokszor sütötte régebb, de már rég nem készítette. Nagyon szépek lettek.

    VálaszTörlés
  3. A zserbóról valahogy mindig úgy gondoltam, hogy igen körülményes az elkészítése. Sőt, minden egyes laponként süteményről így gondolom... (én, a türelmetlen) De most látom, hogy ezt valójában egyben kell megsütni! :) Hát, ma is tanultam valamit!
    Egyszer csak ki kell, hogy próbáljam! Páran örülnének neki a családból! :)

    VálaszTörlés