2010. november 30., kedd

Oroszkrém


Hozzávalók :
6 dl Hullala tejszín
cukrászkrém (sárgakrém):
2 tojásból ,4 evőkanál lisztből ,és 3dl tejből gőz fölött készített krém
rum aroma
mazsola


A mazsolát forró vízzel felengedjük kis rumaroma kíséretében.

A tejszínt felverjük lágy habbá,belekeverjük  a kihűlt krémet ,és felverjük.
Hozzáadjuk a lecsepegtetett mazsolát , és ízlés szerint ízesítjük még rumaromával.
Kész is van a krémünk..ezzel töltjük belül, majd kívül is kenjük...a további tetszés szerinti díszítéshez (kívülről) még kb. 3 dl tejszínt használunk.

Tipp: Aki nem szereti a mazsolát vagy csak újszerűségre vágyik használjon mazsola helyett (vagy mellett) kandírozott gyümölcsöt. ( narancs , citrom)
Igazán különleges ízt produkál ez a verzió is!



Csoki krém ...két féleképp

Az egyik egy főzött csokis krém. Egyszerűen elkészíthető és nagyon finom.
Ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók:
2 tojás
4 ek liszt
3 dl tej

15 dkg porcukor
15 dkg margarin

2 tábla étcsokoládé
(mogyorókrém)

A tojást és a lisztet kikeverjük csomómentesre majd hozzáöntjük a tejet.
Gőz fölött kb két perc alatt sűrű krémet főzünk, majd amíg még forró belekockázunk másfél- két tábla csokoládét ízlés szerint.Majd újra át keverjük amíg el nem olvad.
Időnként megkeverve hagyjuk kihűlni .
Én ilyenkor szoktam felszelni a piskótám, és közben habosra keverem a margarint a porcukorral.
Ha kihűlt a krém , mehet bele a porcukros margarin.
De itt még nincs vége...ilyenkor jön ami igazán megdobja...2-4 ek mogyorókrém ízlés szerint.

Tipp sportszelet imádóknak:
a krémfőzésnél olvasszatok bele egy sport szeletet is és kevés rummal még különlegesebb krémet lehet gyorsan egyszerűen kreálni!

A másik krém egy főzött csokis tejszínes krém ,alapjaiban ugyanez, de egy könnyebb krémesebb habosabb változat.
A változtatás csak annyi hogy a végén nem margarinnal ,hanem tejszínnel habosítjuk 3-5 dl ízés szerint.
És porcukorból is ízlés szerint teszünk csak pár kanállal , hiszen a tejszín is édesít.
Nálam most ez áll az első helyen mióta kipróbáltam.
Nem volt itthon elég margarinom, viszont volt tejszínem, és gondoltam hogy jó lesz ez is, hiszen az oroszkrém alapja is ez.

2010. november 29., hétfő

Louis Vuitton

A sütőm és én most nem vagyunk túl jóban. Nem tudom még eldönteni mi lesz velünk , de még az is lehet hogy búcsút intünk egymásnak.
Mert én ezt már nem bírom sokáig!
Nemrég költöztünk, hosszas albérlet keresgélés után (kb 5 nappal azután hogy egyáltalán szóba került.)
A lakás szép, tágas és világos, barátságos,és amikor a konyhát megláttam nem volt kérdés hogy kivesszük...beleszerettem.
 Kezdeti lelkesedésem veszni látszott mikor az első kávé 25 perc alatt főlt le.
De akkor még nem is gondoltam bele, a sütője milyen lehet.
Aztán mivel rendszeres pizzaevő családnak számítunk , ideje volt hagyományainkat tovább hurcimbálni  és sütni , sütni , sütni...
rémálom ...és katasztrófa!
10 perc alatt égett szinte szénné a pizzám:(
Ki sem nyitottam két hétig a sütőt, elhatároztam amíg nem lesz itt a sajátom, mert ez a vacak itt volt nekem ajándékba, addig majd én szépen nem sütök.
De nem bírtam odaégettem még egy túrós zsemlét , szinte a legkisebb lángon, aztán mivel nem adom fel túl könnyen ,még egyszer nekiestem és a következő pizzám már sikerült.
Ezen felbuzdulva neki láttam tortát sütni. Csak azt ne higgye senki hogy könnyű dolgom volt.
De tudjátok mi a titka?
Ott álltam és szugeráltam addig amíg kellett, és amennyire kellett.
Na nem volt ez a tökély , de örültem hogy sikerült!
Nagyon örültem hiszen egy olyan tortát készíthettem amire már rég fentem a fogam..




Az én jelenlegi büszkeségem!!!!
Életem egyik legjobban várt tortája. Nagyon vártam már hogy mikor készíthetem el és eljött végre az idő.
Barátnőm születésnapjára készült aki legalább annyira táska mániás mint én .
Vagy talán még jobban!
Nem is erőlködtem eddig ,mert nem akartam esetleg  olyannak készíteni aki nem értékeli ezt úgy mint egy kincset:)
Persze lehet hogy ez most kicsit nagyképűnek tűnik, de nem így értem csak hát ez mégis csak egy Louis Vuitton.:)
De a találat célba ért !!!!  A célszemély teljes katarzis közepette vette át a kreálmányt.
Én úgy gondolom hogy ezekért a pillanatokért érdemes sütni és órákon keresztül dekorálni!!!
Mert megtérül minden fáradság egyetlen örömteli mosolyban!

Ékszer dobozkás torta

Zitus barátnőm édesanyjának álmodtam meg ezt a kis mini csokist, ami jelen estben csak az ajándék csomagolásaként funkcionált, mert egy gyönyörű arany nyakláncot kapott, amit a torta tetején levő kis ékszeres dobozka rejtett.
A meglepetés igen jól sikerült, és én annyira örültem hogy kicsit a meglepetés részese lehettem!

nöi test torta


A torta unokatestvérem férjének készült!:)
A kérés csak annyi volt hogy takarjon mindent amit takarni kell.
És hogy végig csipkehatású legyen.
Ez volt az első test tortám , és mindent megtettem hogy ízlésesre sikerüljön!

Kék rózsás


Piskóta:
6 tojás, 12 dkg cukor , 12 dkg liszt , 1 ek rétesliszt,1 ek étkezési keményítő, 1 ek víz, 1 kk  sütőpor, csipet só.

A fehérjéket habbá verjük egy csipet sóval.
A sárgájákat is fel habosítjuk amennyire lehet a cukorral, közben hozzáadjuk az egy evőkanál  vizet.
A liszthez hozzáadjuk a réteslisztet, beleszitáljuk  az evőkanálnyi keményítőt ,és a teáskanál sütőport.
Miután összekevertük adjuk hozzá a sárgájához.
Ezt is kikeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a habot!
Mehet is a kivajazott (margarinozott) lisztezett formába,és irány a sütő!


Nem sokban tér el az eredetitől, viszont a keményítő sokkal jobb állagot kölcsönöz neki, nem lesz morzsalékos, könnyen kezelhető rugalmas puha tésztát kapunk!


A torta oroszkrémmel volt töltve melynek receptjét a kémek között megtaláljátok!:)

Audis torta

Audis torta laptoppal.
Elképzelésem nem volt hogyan fogom a kettőt összehozni.
Több kevesebb sikerrel ez lett belőle..
Petra barátnőm meglepett és hozott nekem egy kis csomagot a desszert mestertől.
Virágos és lepkés kiszúrót, arany és ezüst festéket.
Már alig vártam hogy kipróbálhassam!!
Dőzsölés ez már az élvezetekben!
Nagyon élveztem az ezüst festék használatát, tényleg nagyon fémes hatást lehet vele elérni.

Íme a végeredmény
Három lapot sütöttem hét tojásból laponként, és ezeket töltöttem kb 2 liter tejszínből készített csokikrémmel..
Recept a krémek között:)

ACM

Yin Yang torta

A kihívás!
Mindig nagy izgalommal várom azokat a tortákat melyekben teljesen szabad kezet kapok!
És amikor készen van mindig nagyon meg is rémülök.
Mert ugye akkor mi van ha esetleg nem tetszik??
Mert ugye nem vagyunk egyformák és mindenkinek megvan a saját stílusa.
Van aki szerint ez volt a legjobb munkám, és persze akad akit lehangol az egyszerűség, és ezt gyászosnak látja.
Ennek ellenére választásom erre esett..mivel két dolgot tudtam az ünnepeltekről, azt hogy házastársak és egy napon születtek, és hogy közel áll hozzájuk a keleties stílus!
Így született meg a kettő az egyben torta , a két fél mely csak együtt lehet egy egész!

Rendhagyó

Még egy házassági évforduló...:)
Igyekeztem valami különlegeset elkészíteni.
Nem akartam valami mindennaposat.
Elvégre házassági évforduló sem mindennap van!
egy ezüst -zöld variáció mellett döntöttem ...
                                    
Először sütöttem egy 26 cm kerek tortát, majd felszeltem. Centivel próbáltam bemérni , hogy egyformák legyenek az oldalak, ez jó kis móka volt! Legközelebb inkább sablont készítek!
Tejszínes csokikrémmel töltöttem, majd bevontam.
Utána jött a díszítés. Nagyon vártam, de kicsit vastagra sikeredett a minta!
Végül is mindegy is hogy mi miatt, de mindig meg látom a hibákat..azt hiszem sosem leszek magammal elégedett!

Kálás

Igen igen tudom...de erre  díszítésre legalább öt perc időm volt a  vendégek érkezése előtt!

Emeletes

Puncs torta

Most nem is az itt felhasznált mennyiségeket írnám le , hogy egyszerűbb  és érthetőbb legyen!

Puncs torta:
Ha sütünk egy hat tojásos piskótát alapnak, akkor a tölteléknek is érdemes kisütni egy hat tojásos lapot, simán vagy már eleve kakaósan, ki hogyan szereti.:)
Töltelék:
A piskótát szétmorzsoljuk, leöntjük cukorsziruppal 
Meglocsoljuk rumaromával,
egy kicsi kávéval ,
1 dl tejjel
tehetünk bele 1-2 ek. kakaóport,ha nem kakaós piskótát sütöttünk
málna piros ételszínezőt ,
5 dkg dió, durvára törve. 
Egy kevés baracklekvárt, amennyit felvesz.

A fondant alá lekvárt használunk, vagy vajkrémet, (10 dkg porcukor + 10dkg margarin felhabosítva)
Az utóbbit akár rummal is lehet ízesíteni.

Csoki torta

az extravagáns

Rózás -rózsás

Sokat gondolkodtam ezen a tortán , az egyik kedves barátnőm és klubtársam kislányának készült.
Róza csupa kifinomultság és báj már most egy évesen.
Kész nő:) 
A színek adottak voltak fehér és piros volt a kérés...rózsákkal.
A végén meg próbáltam egy kislány formát készíteni a tetejére, ami nem ment túl könnyen, de annak is nagyon örültem hogy legalább sikerült így elsőre!
Azért nem adom ám fel túl könnyen!
                                                              És itt van az ünnepelt is...

Ápolónőnek

Tejszínes csokikrémmel:)
 

Úgy szeretnék egyszer igazán szép színű vörös rózsákat készíteni, de valahogy nem találom el az arányokat ezekkel a por festékekkel. Na de majd csak lesz nekem is gél állagú minden színből, azzal talán ügyesebb leszek! Addig meg próbálkozom!


Tejszínes csokoládé krém:
5 dl Hullala tejszín habbá verve, 1,5 -2 tábla étcsoki
A csokoládét mikróban felolvasztom ügyelve rá hogy ne hevüljön fel csak elolvadjon.
Pár kanál tejszínnel összemixelem, majd hozzákeverem a többi habhoz.
Lehet még sport szelettel és rummal tovább bolondítani.

Van ennek a krémnek egy másik változata is a ganache, melynél először a tejszínt forraljuk fel és utána adjuk hozzá a csokoládét, majd ha kihűlt habbá verjük.
Ez egy francia krém, bonbonok töltelékeként is szolgál , trüffelként is emlegetik.
Lehet kísérletezni!

A kedvenc


Amire büszke vagyok!

  
Érdekes hogy olykor milyen kicsi ez a világ, máskor meg hogy el tudunk benne veszni. Meglepő apropója volt ennek a tortának , hiszen nem szimplán a szülinap ténye miatt kellett elkészíteni.
Úgy hozta a sors , hogy én és az én családom egy része már gyermekkorunk óta nem találkozunk, más utakat járunk, mások a barátaink, külön töltjük az ünnepeket, és más dolgoknak örülünk .
Nincs ebben semmi személyes indíttatás , talán csak a szüleink tudják a dolgok miértjét.
Aztán történt egyszer, hogy van ez a csodás internet és mi "megtaláltuk" egymást.
Beszélgettünk, írogattunk és szép lassan felvettük a kapcsolatot.
Neki már szinte felnőtt gyermekei vannak, és az egyiknek épp közelgett a szülinapja!
Nem is volt kérdés hogy ezt a tortát én készítem.
                                                  Vivinek valami finoman elegánsat terveztem.
                                    Nem szerettem volna egy megszokott, inkább pasis, komor,
           sötétzöld hátterű fekete szegélyű  tortát, főleg mert nem tudtam elképzelni egy 15 éves lánynak.
                             De hát ha póker akkor póker és megálmodtam..megvalósítottam
    Nem is bántam meg , kicsit bele is szerettem , bár a rózsák alját le kellett volna szedni és szépen  kidolgozni viszont  jelen esetben ők tartották a kártyalapokat. Miután kész lett, mi vittük házhoz és velük ünnepelhettünk kicsit, ami nagyon jó érzés volt számomra.
                                                                      Nagyon jó kis nap volt!!
                 

Mini torta

Ő az én saját örömömre készült :)

Kajakos gesztenye torta

Anyukám hívott hogy nem szólt ugyan, de már tegnap akart ..hogy  kellene neki egy torta  és már az sem lenne baj ha már most kész lenne.
Persze hát ki is szólna az utolsó utáni pillanatban , ha nem a ő, aki egyébként bármikor tudna:)
Volt otthon még egy kevés kék fondant , még a thomasos tortához  készítettem..
Mivel pasinak készült és tudtam hogy a kajakozás az egyik hobbija, így ebből a témából próbáltam valamit kihozni.
Életem egyik leggyorsabb tortája lett...egy órával később  már meg meg volt töltve , és kb másfél óra múlva teljesen kész volt!

Gesztenye torta felpörgetve!

Hozzávalók: 

1 tojás
1.5 dl tej
2 ek liszt
2 csomag gesztenyepüré,
4 dl tejszín
ízlés szerint meggybefőtt.
 pár kanál csokiöntet
Elkészítés:
A tojást a lisztel simára keverjük, és hozzákeverjük a tejet.  Gőz felett kb két perc alatt összefőzzük,  ki hűtjük. Ha kihűlt hozzákeverjük a 1,5 csomag gesztenye pürét. Felverjük a tejszínt és a  két krémet összekeverjük.
Kész is van a krém!!

A piskótánkat felszeleteljük majd szépen rétegezve töltjük a tortánkat..

2-3 kanál krémet elkenünk a piskótalapon, majd a maradék fél csomag gesztenyénkből apró darabokat dobálunk rá elszórtan, majd  meggyel is megszórjuk.
Egy két kanál csokiöntetet ráhúzunk keresztben, majd jöhet rá a sor krém.
Aztán következő piskóta lap..és ismétlés!
A végén a tortát kívülről is bekenjük a krémmel, és hűtőbe tesszük egy órára, 
és bevonjuk fondant-tal.
Kedvünkre díszítjük!

Tartalmas kiadós, és eszméletlen jó!!!




Plüss cicás..csoki torta

Különös kérést kaptam a napokban . Egy plüsscicát kell beépítenem egy tortába.
Szeretem a kihívásokat ezért egyértelmű volt hogy megoldom.
Az eredeti elképzelés egy fonott kosár lett volna amiben benne ül, de féltem abban semmi vidám nincs így erre voksoltam. Nagy sajnálatomra , miután újra átdolgoztam a zöld fondant még erősebb és egyben komorabb színt kapott. Így ez sem lett vidám.:(
Rózsaszínnel próbáltam menteni a menthetőt , nem sok sikerrel.
A cica mancsait folpackba rejtettem, majd rátettem a többi kiegészítőt is.
S mivel Viki kapott még egy tortát, azt már megpróbáltam tényleg vidámabbra kreálni.

Oroszkrém torta

Hogy miért így???
Mert nem tudok fényképezni.
Tortákat abszolút nem!!!
Pedig egész jó lett. Igen csak vidámra sikeredett, és a gyerekek úgy kapkodták szét ...
hogy ők már le sem tudták fényképezni.
Vikinek egyébként készült egy másik szülinapi torta is, (plüss cicás) ez csak az egyik kísérő torta volt a vendégsereg részére.
Az íze?  Oroszkrém torta lett de mazsola nélkül készült kérésre , és szerintem mazsola nélkül nem lett az igazi.
Hiányérzetem volt!
Szerintem elvesztette a különlegességét!

Gesztenye torta

Dobos torta

Pónis torta

Húú..
Hát ezt nagyon élveztem ..
Ezt a pónisat egy tíz éves kislánynak készítettem, kicsit nagyra sikeredett, de senki nem bánta.
A tortához először is rajzoltam egy sablont, majd kivágtam.

Azután megsütöttem a lapokat , 2 * 6 tojásból egy  40* 35cm-es tepsiben.

6 tojás, 12 dkg cukor , 12 dkg liszt , 1 ek rétesliszt,1 ek étkezési keményítő, 1 ek víz, 1 kk  sütőpor, csipet só.

A fehérjéket habbá verjük egy csipet sóval.
A sárgájákat is fel habosítjuk amennyire lehet a cukorral, közben hozzáadjuk az egy evőkanál  vizet.
A liszthez hozzáadjuk a réteslisztet, beleszitáljuk  az evőkanálnyi keményítőt ,és a teáskanál sütőport.
Miután összekevertük adjuk hozzá a sárgájához.
Ezt is kikeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a habot!
Mehet is a kivajazott (margarinozott) lisztezett formába,és irány a sütő!


  Majd egymásra rakva a két lapot a sablon mentén körbe vágtam. Persze kisebb ráhagyással , a tortán lehet is  látni, a lábánál és a farkánál.
Megtöltöttem 2 adag meggyes joghurtkrémmel és bedobtam a hűtőbe dermedni.

Joghurt krém:

4 kispoharas meggyes joghurt
2.5dl tejszín(hullala)
1 cs. zselatin fix
4-8 ek porcukor ízlés szerint
Ezeket össze mixelve már mehet is a két lap közé..  utána lecsepegtetett meggybefőttel lehet dúsítani:) ízlés szerint.

 Majd kivágtam a sablonhoz viszonyítva  a szemét,a szarvát, és a sörényét ...
A kinyújtott fondant is méretre vágtam ,és ráhelyezése után már csak a tejszínes dekorálás volt hátra.
Nagyon élveztem!!

thomas

Focis torta

A torta egy tíz éves kisfiúnak készült akinek a mindene a foci...tehát nem is tudtam másban gondolkozni.
Egyértelmű volt a témaválasztás..és ez lett a végeredmény.
Ez volt az első "forma tortám" ha ezt lehet annak nevezni.
Kricky versenyén oklevelet nyertem vele, persze csak a részvétel miatt jelentkeztem de jó volt látni az enyémet a sok szép torta között.
Ezúton is köszönöm Krickynek az oklevelet! Nagyon kedves ajándék ez számomra!

Retró hangulat

Minden év nyarán megrendezésre kerül egy buli a barátainknál.
Idén egy tortával leptem meg a társaságot:)
A buli végére körbe járt az asztalnál a fondant receptje, és mára már rengeteg gyönyörű alkotás született a kezeik közt!

A torta főzött csokikrémmel volt töltve.
Csak úgy futtában fényképeztem indulás előtt:)

Anyukámnak

Anyukám névnapjára készítettem ezt a tejszínes csokitortát..
Mint mindig ezt is nagyon vártam, és próbáltam megint megpróbálok valami újat ami most a szegélyezést illeti..
Nekem nagyon megtetszett azóta már több tortán is alkalmaztam..és most már sokkal szebben megy.
Elkészítése:
Kinyújtunk egy tetszés szerinti szélességű fondant csíkot és végig haladunk rajta egy vékony ecsetszárral vagy fog piszkálóval...mindegy csak vékony legyen és kerek.
Vigyázz mert ha túl erősen benyomod eltörik felemelésnél!
Már csak egy pogácsa szaggató kell és végig haladunk vele ,kiszaggatva úgy hogy közben figyeljünk hogy az ívek egyformák legyenek!

Egy vendégváró

Barátnőm vártam, és annyira szerettem volna megmutatni  neki az új őrületem, a fondant személyében
Így mint a villám dobtam össze ezt a tortát, ami egyébként nem szokásom, de sietni kellett.
A masnit rendesen el is kapkodtam, és a sors fintora hogy a találkozót lemondták abban a percben ahogyan kész lettem.

2010. november 28., vasárnap

Házassági évfordulóra

Egy kedves ismerősöm megkért hogy nagyszülei 50. házassági évfordulójára készítsek egy tortát.
Nagy örömmel  készítettem, ám várakozásaimat felülmúlta minden ...
A 40°C meleg nem volt épp a barátom készítés közben.
A fondant izzadt és minél többet dolgoztam rajta, annál nagyobbnak tűnt a katasztrófa.
teljesen kétségbe voltam esve miután elvitték így..:(
De aztán sorra jöttek a köszönő üzik ..hogy bearanyoztam az ünnepet!!!
Ennek nagyon örültem, és persze ebből is rengeteget tanultam!

Epres oroszkrém

Négyen ünneplünk egyszerre minden év április közepén, így engem ér a megtiszteltetés hogy elkészíthetem a saját szülinapi tortámat is minden évben!
Idén erre esett a választás..
Krémhez:

  • 8 dl Hullala tejszínhab
  • 2 cs Gála főzés nélküli vaniliás pudingpor
  • kb 30 dkg vegyes gyümölcsbefőtt: őszibarack, körte, ananász, meggy vagy bármi, ami megfelel az ízlésünknek (jelen esetben őszibarack és körte)
  • + 25 dkg eper, aminek a felét beledaraboljuk a többi gyümölcshöz, a szebbjét pedig a dekoráláshoz használjuk fel!
  • 5 dkg rumos vízbe áztatott mazsola
  1. A hozzávalókat egy tálban gépi habverővel felverjük úgy, hogy először a tejszínt öntjük a tálba, 1-2 percig habosítjuk, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd, azután adjuk hozzá a pudingport, amivel krém-sűrűségűre keverjük. (Nagyon hamar besűrűsödik, vigyázzunk, nehogy túlverjük, és összecsomósodjon!)
  2. A krémet 2:1 arányban szétosztjuk. A nagyobbik felébe laza mozdulatokkal egy kanállal belekeverjük az apróra vágott gyümölcsöket (itt kerül bele a mazsola is!)
Összeállítás:
  1. A megsült piskótát kihűtjük, kettévágjuk, és az alsó felét tortatálra tesszük. Megkenjük a gyümölcsdarabos krémmel, és beborítjuk a másik piskótalappal, amit óvatosan lenyomkodunk.
  2. A tortát kívülről a megmaradt (gyümölcsdarabok nélküli) krémmel vonjuk be.

Pünkösdi vidámságos árvácska torta

Egyik nap anyu hozta vissza sétából a lánykáim..és szaladtak hozzám kezükben pár szál árvácskával.
Nem is tudom miért de ott és akkor meg álmodtam ezt a tortát.
Alig vártam hogy elkészíthessem.
Aztán jött is az alkalom pünkösd hétvégéje, már csak pár árvácskát kellett beszereznem.
És már kezdődhet is a sütés...rózsaszínben.
Mi mással mint Puncs ízesitéssel..:)
A krémet 2 csomag puncs pudinggal készítettem (persze sokkal kevesebb tejjel  főzve) és puncs aromával pörgettem fel,
Majd hozzáadtam a porcukorral habosra kevert vajat, és megtöltöttem vele a piskótát.
Az ünnepi asztal vidám fénypontja lett bár az ételfesték kissé megszaladt a kezemben :) De nem is baj ,egy kis színterápia sem árt néha:)  És az íze is nagyon fini lett!

Kálás ...

Szívem csücske lett ez a kis torta .
Ő volt az első fondantos próbálkozásom.

2010. november 27., szombat

Epreskés joghurttorta

Vendégeket vártam a nyár legforróbb napjainak egyikén, így választásom egy  frissítő könnyű joghurt tortára esett, tele nagy mézédes eperszemekkel rétegezve.
Hozzávalók:
Egy 6 tojásos piskóta...

6 tojás, 12 dkg cukor , 12 dkg liszt , 1 ek rétesliszt,1 ek étkezési keményítő, 1 ek víz, 1 kk  sütőpor, csipet só.

A fehérjéket habbá verjük egy csipet sóval.
A sárgájákat is fel habosítjuk amennyire lehet a cukorral, közben hozzáadjuk az egy evőkanál  vizet.
A liszthez hozzáadjuk a réteslisztet, beleszitáljuk  az evőkanálnyi keményítőt ,és a teáskanál sütőport.
Miután összekevertük adjuk hozzá a sárgájához.
Ezt is kikeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a habot!
Mehet is a kivajazott (margarinozott) lisztezett formába,és irány a sütő!


Nem sokban tér el az eredetitől, viszont a keményítő sokkal jobb állagot kölcsönöz neki, nem lesz morzsalékos, könnyen kezelhető rugalmas puha tésztát kapunk!
Krém:
4 kispoharas joghurt
2.5dl tejszín(hullala)
1 cs. zselatin fix
4-8 ek porcukor ízlés szerint
Ezeket össze mixelve már mehet is a két lap közé..
A fondant receptjét kiskuktától hoztam, nekem nagyon bevált. Ezúton is köszönöm!

Évfordulós

Ezt a tortát a 4. házassági évfordulónkra sütöttem..